Punčke iz cunj

V sodelovanju z Unicefom Slovenije in klubom upokojenih učiteljic in vzgojiteljic v občini Postojna snujemo serijo punčk iz cunj, ki veljajo za svetovno znani simbol te organizacije in poosebljajo toplino, ki jo zaradi pomoči ljudi, ki podpirajo Unicefove pobude, vsaj občasno lahko občutijo številni depriviligirani otroci po vsem svetu.
Punčke iz cunj, ki jih lahko posvojimo v zameno za donacijo, so doslej nastale po zamisli najrazličnejših ustvarjalcev, od svetovno znanih modnih oblikovalcev, do mojstric domače obrti.
Še nikoli pa se niso razvile po posebni, inovativni zamisli iz Postojne. Do zdaj, ko bomo to svetovno znani projekt dopolnili z našo idejo. Ta se naslanja na dvoje: legendo o junaštvu pastirčka Jakoba in zmaju iz Postojnske jame ter moto letošnjega niza prireditev za otroke, prijateljstva.
K soustvarjanju postojnske punčke iz cunj smo povabili oblikovalko tekstilij Matejo Premrl, ki bdi nad izvedbo idej, ki jih bodo v svoje risbe ujeli otroci postojnskega vrtca. Njihove podobe najboljšega prijatelja (osebe) bodo osnove za punčko in fantka iz cunj, ki bosta nadgradila tradicijo Unicefovih punčk iz cunj ter za vedno simbolizirale vrednoto prijateljstva, temeljni gradnik nepremagljive človeške verige.
Otroke predšolskih skupin in prvih razredov bodo vzgojiteljice oz. učiteljice nagovorile z zgodbico o tem, kako pomembno je v življenju imeti prijatelja in jih povabile k ustvarjanju risbic njihovih najboljših prijateljev. Posebna komisija, ki ji bodo sestavljali predstavniki organizatorja natečaja, Borea, ter Društva prijateljev mladine in članic Kluba upokojencev v vzgoji in izobraževanju občin Postojna in Pivka bo med vsemi risbami otrok izbrala dve risbi iz vsake skupine/razreda, eno z motivom punčke, drugo z motivom fantka in na tej osnovi izdelala serijo prijateljskih parov iz cunj. Članice Kluba bodo izdelale klasične Unicefove punčke, ki bodo predstavljale pastirice, članice DPM Postojna in Pivka pa punčke, ki so jih narisali otroci iz Vrtca Postojna. 
Prijatelje iz cunj bomo javnosti prvič predstavili na slovesnosti, ki bo v petek, 12. maja 2017, v postojnskem Kulturnem domu. 
Nastanek punčke in fantka iz cunj bomo spremljali tudi s kamero in posneli kratek film, ki bo s pomočjo Unicefovih komunikacijskih kanalov zaokrožil po svetu in vanj ponesel ime ustvarjalnih postojnskih otrok in vrednote, ki jo utelešajo igračke, zasnovane po njihovi ideji – prijateljstva.