PO-stani glas miru! (2018)

Že tretje leto zapored se bo v Postojni odvil mozaik dogodkov in aktivnosti  PO-stoj na živi ulici z mladimi, ki letos poteka pod sloganom PO-stani glas miru. Organizatorja  Občina Postojna, Unicefovo otrokom prijazno mesto, in Boreo, stičišče nevladnih organizacij Notranjko-kraške regije,  bosta vnovič pripravila več raznolikih dejavnosti  za otroke in mladino, ki se bodo odvili v aprilu in maju.


Občina Postojna se je s prejemom naziva Unicefovo otrokom prijazno mesto zavezala, da bo v svoje načrte vključevala tudi potrebe in želje otrok in mladostnikov ter zagotovila kar najbolj ugodne razmere za njihov vsestranski razvoj. K tej zavezi v sodelovanju z Boreom vsako leto prispeva z organizacijo mozaika dogodkov in aktivnosti združenih pod imenom POstoj na živi ulici, v katere je vključena večina javnih zavodov s področja vzgoje in izobraževanja, različne nevladne organizacije in drugi sodelujoči.

Letošnje dogajanje v ospredje postavlja mir, ki bo povezoval vse načrtovane dogodke in aktivnosti.

Prvi v nizu bo delavnica o nenasilni komunikaciji (6.4.), na kateri bodo postojnski osnovnošolci in dijaki z mentorico Majo Modrijan ustvarjali umetniške elemente za inštalacijo, ki bo postavljanja na več lokacijah v mestu (13.4.) in bo del mednarodnega projekta  … . Izvedli bodo že 4. sejo otroškega občinskega sveta (16.4.) , na kateri se bodo z županom Občine Postojna srečali predstavnikih vseh šolskih parlamentov v občini.  Ideja je, da se mladim ponudi možnost izražanja njihovih mnenj in jih vzgaja v aktivne državljane. Življenjske zgodbe bodo v ospredju tudi na literarnem večeru z vsestranskim kulturnim ustvarjalcem Andrejem Rozmanom Rozo (17.4.), zgodbe o mestu pa bodo del dogodka Postojna skozi oči mladih (18.4.). Gre za turistično vodenje  po mestu, ki ga bodo izvedli osnovnošolci obeh osnovnih šol. Slednji bodo ustvarjali tudi na dogodku Pozdrav prijateljem na Titovem trgu (20.4.). Postojna se bo namreč letos pobratila s Supetarjem na Braču, mladi Postojnčani pa bodo svojim vrstnikom na otoku napisali pismo s pozdravi in ga predali županji Supetarja, ki se bo udeležila tudi osrednje prireditve "PO-stani glas miru" (26.4.) Kako vrednote trajnostnega razvoja prenesti v lokalno okolje, pa bo glavna tema letošnje delavnice "Globalni trajnostni cilji v lokalnem okolju" (7.5).  Že dan zatem bo v Mladinskem centru Postojna v okviru projekta Okolje, zdravje in mladi potekala delavnica Mladinska proaktivna kavarna (8.5.). S pričetkom sončnih dni bomo naše dogodke preselili na prosto. V parku Srednje gozdarske in lesarske šole bo za najmlajše potekal Mini festival pripovedništva (10.5.) na temo miru, v parku pred Pošto pa bo Medobčinsko društvo prijateljev mladine PO-PI praznovalo rojstni dan z animacijsko-zabavnim popoldnevom PO-pihajmo svečke skupaj (12.5.). V knjižnici Bena Zupančiča bo predstavljen Lokalni program mladine za Občino Postojna na dogodku, ki nosi ime Mladim dajemo veter v njihova jadra (14. 5.). Po predstavitvi bo dogodek Povezujemo z modo - preprosto, profesionalno in prostovoljno s predstavitvijo in tržnico modne kolekcije, ki je rezultat osebnega projekta prostovoljke Paole iz Italije v sodelovanju z Dnevnim centrom ŠENT. Naš mozaik dogajanja bo popolen ob zaključnem dogodku  PO-magam jaz, Po-magaš ti (15.5.) v Tic Galeriji, ki bo namenjen medijem ter javnosti. 

Podrobnejši opis zgoraj omenjenih dogodkov ter vseh ostalih poiščite pod zavihkom "dogodki".

 

Medijski sponzor, ki nas podpira, so Notranjsko-primorske novice, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.